Стари души

Старите души са лесни за разпознаване. Няма нужда от много думи, за да се разберем. Знаем си, че сме се засичали някъде, знаем, че и това няма да ни е за последно. Старите души носят със себе си достойнство, вътрешен мир и изискват уважение.

Дядо ми Чаньо беше стара душа. Единственият мъж, от когото имах някакъв респект като дете. Защото никога не го хванах в лъжа. Помня очите му, зелени, със загатнат кехлибар като гроздето на асмата.И дълбокия отвесния белег на челото. Правеше го да изглежда свъсен, като дядо Господ от иконостаса в карнобатската църква. Честен човек, трудолюбив и справедлив. Помня как след една беля седяхме на масата във всекидневата и той ми каза:”Какво значи “Веселина ме накара?” Ако утре ти каже да скочиш от моста, ще скочиш ли?”  И до ден днешен ме е срам като се хвана, че се оправдавам.

Помня също, че си замина огорчен от този свят. Беше комунист по убеждения, от онези дето наистина са помагали на партизаните. Партийният му билет още лежи под някой камък. Така и не станал партиен член. Беше отвратен от корупцията, лъжите и лицемерието на партийците.

Беше роден на 10ти ноември. С много мъка посрещна онзи рожден ден през 1989. Защото това, в което вярваше и според което живееше беше оплюто наред с тия, дето никога не бяха се стремили да го практикуват. Човечност и достойнство – това беше “доктрината” на дядо.

Дядо беше овощар, дворът ни беше като райска градина: имахме череша, вишна, круша, слива, смокиня, 4 вида грозде, малини, ягоди, дини, пъпеши, а пред къщата – липа…Всичко садеше с любов, с мисълта, че ще остане след него за нас.

Старите души наблюдават. Безмълвно правят каквото е нужно. Младите гуляят и рушат, искат всичко за себе си.

Advertisements
Published in: on May 6, 2011 at 12:22 pm  Leave a Comment  

The URI to TrackBack this entry is: https://viaraivanova.wordpress.com/2011/05/06/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: